18 april 2024    Inge van Limpt

Daar waar een aantal jaren geleden nog onderhandelingsruimte zat in de vraag- of koopprijs, wordt nu een vraagprijs wat lager gesteld om zoveel mogelijk biedingen te krijgen op een woning.

Natuurlijk fijn voor de verkoper(s) maar voor kopers een ramp en veel onzekerheid wat er geboden moet worden om een kans te maken voor een woning. In de praktijk kom ik vaak mensen tegen die zó graag een huis willen kopen dat ze meer willen bieden dan de eigenlijke waarde van de woning. Hierbij geldt zeker een kanttekening: het bedrag van aankoop dat boven de taxatiewaarde ligt moet vaak uit eigen middelen worden voldaan, dus blijf kijken naar je eigen mogelijkheden en wat voor jullie goed voelt is mijn advies altijd.

Ook proberen makelaars soms mensen te overtuigen om géén ontbindende bepalingen op te nemen, bijvoorbeeld voor de hypotheek. Helemaal niet verstandig zeker niet voor starters.

In zo’n geval kan een financiële check wel degelijk een toegevoegde waarde zijn bij een bieding.

Toekomstige klanten komen bij mij een keer extra op kantoor om alle ins en outs van een specifieke woning door te spreken, hierover stel ik een verslag samen dat met de bieding kan worden ingeleverd bij de verkoper, dit biedt een stuk meer zekerheid wat nou net het verschil kan maken van het wel of niet gegund krijgen van een woning.

Uiteindelijk  ook voor meerwaarde van de koper(s) want er wordt in hun specifieke situatie gekeken en getoetst of een geldverstrekker akkoord zou gaan met de hypotheekaanvraag!